Mahasiswa

5 Tips Membudayakan Politik Nilai Dalam Pilihanraya Kampus

Gagasan Kampus Harmoni

Pilihanraya Kampus (PRK) adalah satu medan untuk mahasiswa membentuk ideologi mereka yang matang, menggerakkan ideologi itu dengan penuh hikmah dan menoktahkan perjuangan ideologi tersebut dengan satu pengislahan yang menyeluruh kepada masyarakat kampus khususnya, masyarakat umum amnya.

Pada tahun ini kita dapat lihat satu perubahan landskap politik kampus yang mana rata-rata mahasiswa mengharapkan hadirnya satu gelombang baru dalam kerangka membawa kampus menuju suasana yang harmoni, tidak terdidik dengan suasana agresif, meraikan kepelbagaian kelompok, bersikap progresif dan lebih matang dalam apa jua tindakan dan sebagainya.

Satu gagasan telah diperkenalkan oleh IKRAM Siswa, iaitu Gagasan Kampus Harmoni yang mana gagasan ini menekankan 8 aspek yang sangat penting iaitu:

 1. Gaya hidup warga kampus yang sihat, mesra dan berakhlak.
 2. Warga kampus bebas bersuara dan diiktiraf
 3. Pentadbiran kampus yang cekap dan berintegriti
 4. Pengamalan budaya politik nilai dalam pilihan raya kampus
 5. Penyuburan budaya ilmu dan intelektualisme
 6. Penghasilan mahasiswa berkualiti, berkepimpinan dan berdaya saing
 7. Kampus selamat, berkebajikan dan mesra mahasiswa
 8. Peranan siswa dalam isu masyarakat, negara dan antarabangsa diiktiraf

Gagasan ini bakal membuka mata semua masyarakat kampus untuk sama-sama berganding bahu dalam menjayakan satu projek mengharmonisasikan kampus dengan gaya hidup mahasiswanya yang mesra dan berakhlak, menyuburkan budaya ilmu dan intelektualisma, pentadbiran kampus yang cekap, kampus yang selamat dan berkebajikan, mengamalkan budaya politik nilai dalam pilihanraya kampus dan sebagainya.

Gagasan ini bukan sahaja milik IKRAM Siswa, bahkan ia perlu dikongsi dalam erti kata bergabung tenaga bersama persatuan mahasiswa di universiti supaya menjelang beberapa tahun kehadapan, kampus harmoni dapat direalisasikan.

Politik Nilai, adakah sekadar angan-angan?

Menyebut tentang pengamalan budaya politik nilai dalam pilihanraya, suka untuk saya sebutkan bahawa mahasiswa lebih cenderung untuk melihat suasana politik yang berasaskan nilai, jauh dari unsur-unsur yang tidak sihat, pembunuhan karakter, fitnah-memfitnah dan sebagainya.

Jika perkara ini berterusan iaakan memberi kesan yang lebih besar iaitu menatijahkan kemualan kepada sesetengah kelompok mahasiswa untuk bersama dalam proses demokrasi pilihanraya kampus dan menyebabkan peratusan yang turun mengundi menurun dan perkara ini seterusnya menyebabkan budaya tidak berpartisipasi dalam pilihanraya kampus lebih berterusan dan berleluasa.

Politik nilai adalah satu budaya politik baru yang wajar diketengahkan dan difokuskan dalam Pilihanraya Kampus.Ia mengajar kita untuk berpolitik secara berhujah, berdasarkan merit, bukannya politik yang jatuh menjatuh mahupun pembunuhan karakter.

Mahasiswa universiti juga tidak berminat dengan cara perebutan kuasa antara mana-mana kelompok mahasiswa yang bertanding, bahkan apa yang mereka harapkan ialah sejauh manakah calon-calon yang bertanding dalam pilihanraya itu mampu menjadi suara mereka dalam apa jua perjuangan dan masalah yang dihadapi.

Politik nilai juga membawa mahasiswa supaya lebih fokus untuk menabur khidmat yang terbaik kepada masyarakat kampus, termasuklah isu-isu kewangan yang berlaku dalam kalangan siswa seperti contoh kesempitan kewangan, gagal membayar yuran pengajian dan sebagainya. Seterusnya, isu golongan mahasiswa OKU di universiti dan kebajikan-kebajikan lain seperti menganjurkan program Free Ride, Food For Siswa atau Suspended Meal dan lain lagi.

Sesiapa sahaja yang terbaik dalam menawarkan khidmatnya, maka dialah yang layak untuk diundi, tidak kiralah datang dari kelompok mana sekalipun.Selain itu, mahasiswa perlu matang dalam memilih pemimpin mereka, meletakkan asas dan prinsip yang betul, bukannya memilih disebabkan mengikut rakan sekelas, memilih berdasarkan wajah dan sebagainya.

Mahasiswa yang juga bergelar insan minda kelas pertama haruslah bijaksana dalam meletakkan kriteria calon yang dipilih. Pilihlah calon yang mampu untuk membawa pengislahan kepada kampus, bertindak bijak dalam apa jua keadaan, tidak agresif sebaliknya professional, mampu untuk kekal atas prinsip membawa keadilan dan rahmah untuk semua, beramanah dengan tanggungjawab yang bakal dipikul dan yang paling penting adalah ‘qawiyyul amin’ seperti yang disebutkan di dalam Al-quran.

Bagaimana membudayakan Politik Nilai dalam kempen PRK?

Kelompok mahasiswa tidak kira daripada persatuan mahasiswa mana sekalipun perlu berusaha membumikan politik nilai terutamanya dalam kempen pilihanraya masing-masing.Calon yang bertanding dan jentera yang menggerakkan pilihanraya seharusnya mengamalkan politik yang murni, bersaing dengan sihat, meraikan perbezaan dan mengamalkan politik nilai dan matang. Terdapat 5 tips membudayakan politik nilai semasa kempen PRK. Antaranya:

Pertama, menghasilkan buku manifesto secara terperinci oleh calon.Elemen penting yang perlu ada dalam buku tersebut ialah pertama, apa yang ingin diperjuangkan, kedua mengapa memperjuangkan perkara tersebut dan ketiga bila untuk realisasikannya. 3 elemen ini penting dan menjadi bukti bahawa calon tersebut bersedia untuk di ‘check and balance’ oleh persatuanlain dan juga mengamalkan budaya transparen dalam kempen masing-masing.

Buku manifesto tersebut boleh diedarkan kepada mahasiswa di universiti agar mereka tahu apa yang ingin dibawa dan diperjuangkan oleh calon dan mereka mampu memilih dengan baik berdasarkan merit dan khidmat yang ingin ditawarkan oleh calon tersebut selepas memenangi pilihanraya nanti.

Kedua, menganjurkan atau menyertai debat manifesto atau rapat umum. Sebagai persatuan mahasiswa tidak kira dari IKRAM Siswa, Wufi, PKPIM, PEMBINA dan sebagainya haruslah menyediakan platform untuk debat manifesto antara calon yang bakal bertanding dan menyeru ahli persatuan masing-masing untuk turut bersama dalam penganjuran berkenaan.

Penganjuran debat atau rapat umum ini penting bagi memastikan calon tersebut bolehmembentangkan dan menghujahkanapa yang ingin diperjuangkan untuk kebajikan mahasiswa keseluruhannya. Mahasiswa juga haruslah menyertai debat atau rapat umum ini untuk menilai, menimbangtara dan mempersoalapa yang diperjuangkan oleh calon seterusnya mereka dapat memilih yang paling berkredibiliti dan layak untuk diundi.

Ketiga, calon hendaklah mendisiplinkan jentera masing-masing semasa kempen berlangsung.Calon haruslah menentang penyokong mereka yang melakukan perbuatan yang boleh mengancam persatuan lain seperti contoh memburukkan pihak lain dan sebagainya. Ini akan menguji calon tersebut samaada mampu atau tidak menguruskan jentera terlebih dahulu, sebelum memimpin warga kampus yang lebih besar dan kompleks.

Calon seharusnya memberikan amanat kepada jentera supaya dapat berkempen dengan matang dan harmoni.Jentera seharusnya membawa inspirasi yang sama yang ingin diperjuangkan oleh calon sebagai contoh jentera mampu untuk menerangkan manifesto calon jika calon tiada di ‘booth’ atau tempat berkempen.

Keempat, tidak melontarkan fitnah dan melakukan pembunuhan karakter dan mengurangkan konfrontasi antara satu sama lain. Calon dan juga penyokong seharusnya menjauhi perbuatan keji ini dan tidak sewenang-wenangnya menimbulkan sesuatu yang boleh menyemarakkan api permusuhan dan perbalahan.

Cybertrooper masing-masing juga perlu menjauhi perbuatan yang kurang beradab terhadap pihak yang lain. Mahasiswa seharusnya matang dalam menangani kepelbagaian dan berusaha semampu mungkin untuk menunjukkan akhlak yang baik sepanjang kempen berlangsung.

Kelima, menganjurkan sesi meja bulat atau diskusi bersama persatuan mahasiswa merentasi kaum dan agama di universiti masing-masing sebagai platform dan keterbukaan untuk membincangkan halatuju masing-masing terutamanya berkaitan pilihanraya kampus termasuklah bersama golongan mahasiswa OKU dan sebagainya.

Semua persatuan mahasiswa mempunyai ideologi tersendiri dan seharusnya berganding bahu dalam perkara yang disepakati bersama demi pembawakan politik nilai dalam kampus masing-masing.

Meja Bulat Politik Kampus 2016

Tanggal16 September 2016, satu Persidangan Meja Bulat Politik Kampus 2016 yang bertemakan “Politik Kampus dan Halatuju Perjuangan Mahasiswa” telah dianjurkan oleh Sekolah Pendidikan Politik dan Ekonomi Rakyat Malaysia (SPEKTRUM) yang merupakan sebuah inisiatif mahasiswa untuk memperkasa wacana pendidikan politik yang sihat dan matang dalam kalangan anak muda. Meja bulat ini dihadiri oleh IKRAM Siswa, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Wakil mahasiswa Orang Kurang Upaya (OKU), Kesatuan Mahasiswa Malaysia (KESATUAN) yang bertempat di Gerak Budaya Petaling Jaya.

Meja bulat ini menggariskan objektif seperti mengumpulkan persatuan mahasiswa untuk membincangkan halatuju perjuangan mahasiswa dalam kerangka politik kampus terutamanya di dalam Pilihanraya Kampus yang berlangsung di seluruh IPTA dan IPTS. Hasil meja bulat tersebut adalah semua perwakilan bersetuju:

 • Menyeru perlaksanaan “Sidang Meja Bulat Politik Kampus 2.0” yang lebih inklusif untuk membincangkan gagasan politik baru mahasiswa di bawah penganjuran SPEKTRUM dan dihadiri sidang meja bulat 1.0.
 • Mewujudkan dan menetapkan jawatankuasa kerja untuk merangka gerak kerja kearah pengamalan politik baru mahasiswa hasil dari persetujuan sidang meja bulat 2.0, dibawah tanggungjwab KESATUAN.
 • Menyeru setiap badan kepimpinan pelajar untuk menerapkan kepimpinan inklusif dengan melibatkan golongan mahasiswa OKU dalam pentadbiran pelajar pada masa akan datang.

Ini menggambarkan meja bulat politik kampus ini merupakan satu inisiatif politik nilai mahasiswa yang bakal mencorakkan rentak politik kampus yang terbaik untuk masa akan datang.

Selamat menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi dan selamat menempuh Pilihanraya Kampus 2016 kepada semua mahasiswa Malaysia.Semoga calon yang memenangi pilihanraya kali ini mampu untuk membawa pengislahan kepada kampus dan bertindak amanah dengan tanggungjawab yang bakal dipikul tidak lama lagi.Bersama kita menyokong budaya politik nilai, matang dan berkebajikan demi melahirkan sebuah kampus yang harmoni.

Selamat memilih! Menuju kampus harmoni!

Nik Fatma Amirah Bt Nik Muhamad (Jawatankuasa Politik Kampus IKRAM Siswa)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s