Isu Semasa

Bagaimana Keadaan Umat Islam Selepas 93 Tahun Kejatuhan Khilafah

Duka ini seakan baru semalam kita rasai, hari ini (3 Mac) cukup 93 tahun kita kehilangan identiti khalifah islamiyah, kehilangannya membawa seribu satu kisah duka umat Islam sehingga kini, akan aku ceritakan satu persatu-satu, atau mungkin hanya 3 kisah dari beribu kisah kerana yang pasti mustahil untuk diceritakan semua.

Setelah kehilangan khalifah…

1. Umat Islam ditindas tanpa henti

Zionist Settlement

Kisah ini dimulai di Jazirah Arab, tepatnya di Palestin, Zionimisme mendakwa bahawa Palestin milik mereka, satu persatu darah syuhada’ menyimbah bumi, kanak-kanak dan wanita dibunuh tanpa belas kasihan , rumah dan harta benda milik kaum muslimin dihancur bagai tiada nilai, hingga kini setelah lebih  60 tahun dijajah, putaran peristiwa itu tidak pernah berhenti.

Namun kisah penindasan ini tidak terhenti di sempadan tertentu, hampir di seluruh pelosok dunia ada kisah muslim ditindas, di Bosnia, di Xinjiang , Rakhine dan sebagainya.

Original source: http://english.al-akhbar.com/sites/default/files/imagecache/5cols/leading_images/272065.jpg

2. Barat menjadi kiblat

Hakikat yang tidak dapat lagi disangkal, seakan kita orang buta yang membiarkan diri di bawa ke mana sahaja, mengagungkan mereka yang seolah-olah menjadi ‘penyelamat dunia’, ’para pencinta keamanan’.

Tidak dinafikan bahawa ada sebahagian dari nilai-nilai mereka yang layak dicontohi, namun malangnya, kita tidak mencontohi nilai baik itu, malah lebih menyukai budaya hedonisme, liberalisme dan pelbagai isme yang rosak lagi merosakkan.

Atau mungkin kita lupa pada firman Allah yang bermaksud:

“Dan orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak akan redha kepadamu, sebelum engkau mengikuti agama mereka.” (2:120)

Junjungan besar Nabi Muhamad juga pernah bersabda : Dari Abu Sa‘id Al Khudri, ia berkata: “Rasululah bersabda:

‘Sungguh kalian akan mengikuti jejak umat-umat sebelum kalian, sejengkal demi sejengkal, sehingga kalau mereka masuk ke dalam lubang biawak, niscaya kalian pun akan masuk ke dalamnya.’ Mereka (para sahabat) bertanya: ‘Wahai Rasulullah, apakah kaum Yahudi dan Nasrani?’ Sabda beliau: “Siapa lagi.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Apakah penyembahan kepada Allah itu hanya ketika solat? Mengapa millah yang telah dipilih oleh Allah tidak kita angkat setinggi-tingginya? malah memilih barat menjadi kiblat!

3. Menjauhi ilmu melupai sejarah

Betapa Islam pada zaman keemasannya ketika kurun 750-1500, sangat dipenuhi dengan para ilmuwan di setiap pelosok negeri, dikatakan bahawa pada masa itu, Kota Wadah (sebuah kota kecil di Baghdad) sahaja memiliki lebih dari 100  kedai buku.

Iman Shoppe di Serdang

Muslimin pada waktu itu benar-benar mencintai ilmu, wahyu pertama ‘iqra’ menjadi kecintaan dan sebahagian daripada diri mereka. Namun, makin lama kecintaan itu mula dilupakan , apabila hiburan menjadi pilihan.

Apabila menjauhi ilmu, justeru sejarah juga mula dilupai, ramai golongan yang apabila diajak berbicara dan menghayati sejarah, mereka berpandangan sejarah ini adalah satu perkara yang membosankan.

Sebagai Muslim khususnya, kita perlu menghayati sejarah, mengkaji dan membaca sejarah, seerah nabi, kisah perjuangan dan corak kehidupan baginda serta para sahabat serta setiap satu peristiwa yang pernah berlaku ,

those who forget the past are condemn to repeat it’, kata George Santayana.

Hari ini kita semakin melupai sejarah, melupai bahawa kita pernah menjadi rujukan alam satu masa dahulu wahai muslimin!

Apakah engkau lupa?

Secebis nasihat

Kehidupan ini ibarat roda, akan dipergilirkan setelah kemenangan itu kejatuhan, dan daripada kejatuhan akan tiba waktu kemenangan.

Duka semalam bukan untuk kita tangisi, atau sesali bahkan menjadi satu momentum untuk kita kembali bangkit menjadi Muslim yang lebih baik, percaya bahawa al-Haq itu akan sentiasa menang, lambat atau cepat itu hanya sukatan masa,usaha kita yang akan menjadi pertanyaan di akhirat sana.

Khilafah akan tertegak kembali suatu saat nanti!

‘Tanamkan Islam di dalam diri kamu, nescaya Islam akan tertegak di sekitarmu.’- Umar al Khattab r.a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s