Berita

Pena Syariah tekad ketengahkan pandangan bernas, segar

SERI KEMBANGAN – Pena Syariah, kumpulan penulis asatizah muda Jawatankuasa Ulama IKRAM bertekad untuk mengetengahkan penulisan yang bernas dan segar, serta memberi solusi dan pencerahan bagi isu-isu semasa yang berlaku dalam negara berasaskan syariah.

"Kami mempunyai visi untuk menjadi kumpulan penulis yang akan mengungguli penulisan syariah menjelang 2025," kata Saudara Wan Muhd Usaid Wan Subki, Pengerusi Pena Syariah 2017/2018.

Walaupun usia penubuhan masih belum mencecah setahun, Pena Syariah mengorak langkah dengan kejayaan menerbitkan sebuah buku bertajuk ‘Sisi Terlindung’ iaitu buku kompilasi sisi pandang anak muda yang mengupas pelbagai isu seperti isu semasa, kenegaraan, maqasid syariah dan sebagainya.

Bahkan, karya ahli Pena Syariah juga telah berjaya menembusi pelbagai akhbar, portal, majalah dan sebagainya.

Selain Wan Muhd Usaid yang dipilih sebagai Pengerusi dalam Mesyuarat Agung Pena Syariah pada Ahad lalu, Saudari Nik Fatma Amirah Nik Muhamad pula telah dipilih sebagai Timbalan Pengerusi.

Seterusnya, Naib Pengerusi 1 dan 2 disandang oleh Saudara Fadhli Othman dan Saudari Silmi Mohamed Radzi, dan jawatan Setiausaha dan Bendahari pula disandang oleh Saudari Nadhirah Amin dan Saudara Lokman Salleh.

Pena Syariah terdiri daripada empat unit iaitu Unit Penulisan Artikel Ilmiah, Unit Terjemahan, Unit Penyelidikan dan Unit Media.

Saudara Luthfi Yusri dan Saudari Nusaibah Mohamad dilantik sebagai Ketua dan Timbalan Unit Penulisan Artikel Ilmiah. Unit Penyelidikan pula dipimpin oleh Saudara Arham Merican dan Saudari Aliyah Bahari.

Selain itu, Unit Media dipimpin oleh Saudara Omar Siddeeq dan Saudari Raja Nur Hanisah manakala Unit Terjemahan dipimpin oleh Saudara Adam Adnan dan Saudari Hanis Halim.

Mesyuarat tersebut turut diserikan dengan kehadiran ahli dan penasihat Pena Syariah, iaitu Ustazah Maznah Daud yang berkongsi mengenai peri pentingnya untuk menpunyai kesedaran dalam diri setiap individu untuk menyampaikan ilmu dan salah satunya adalah melalui penulisan.

Antara perancangan ke hadapan Pena Syariah adalah menerbitkan buku ulasan Gagasan Malaysia Menuju Negara Rahmah, jurnal kajian penyelidikan Pena Syariah dan buku kompilasi artikel ahli Pena Syariah.

Semoga Pena Syariah terus menjuarai penulisan yang rahmah dan berasaskan syariah pada masa akan datang, insya-Allah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s