Isu Semasa

8 Nasihat Hari Ini Untuk Para Pendakwah

1. Islam tidak rasis, ekstrem & provokatif. Islam adalah sejahtera, harmoni, sederhana, toleran dan rahmatan lil a’lamin.

2. Ilmu Usul Fiqh ialah alat untuk faham maksud dan kehendak Tuhan. Fahami KEHENDAK ayat al-Quran. Realiti dan praktikal.

3. Fahami Fiqhul Waqi’ & Fiqh al-Ta’asyush (kewujudan bersama/co-existence) agar betul & TEPAT dalam menyampaikan solusi & padangan kepada masyarakat majmuk.

4. Islam memberi seluas-luasnya ruang untuk berfikir dalam hal ijtihadiy serta dibenarkan khilaf padanya. Maka, fahamilah apa itu hukum qat’ie dan zhannie. Ibadat & muamalat. Thawabit dan mutaghayyirat.

5. Sebagai pentadbir, fahamilah ilmu Siyasah Syar’iyyah. Beza antara tafrit & ifrat. Kenali Fiqh al-Maalat (cause & effect), kaedah tahqiq al-Manath dan khitob wad’ie.

6. Fahami kaedah istinbat hukum. Pada ilmu قواعد استنباط الأحكام dibahaskan dengan mendalam apa itu al-‘am dan al-khas, al-mantuq dan al-mafhum, al-mutlaq dan al-muqayyad, al-nas dan al-zahir, al-mushkil dan al-mujmal, al-‘ibarah al-isyarah al-nas dan al-iqtida’.

7. Bagi mengelak fitnah, adalah pentingnya Fiqh al-Maqasid ini dibicangkan agar hukum yang sahih lagi tepat dapat dibumikan pada keadaan (konteks) atau suasana yang juga sahih.

8. Adalah wajar pendakwah yang rasis, ekstrem dan provokatif di samping masyarakat pula tidak selamat daripada lidahnya apatahlagi sebagai Qudwah hasanah, untuk ditarik tauliahnya sebagai pengajaran. Daulat Tuanku.

Islam Rahmah bukan marah-marah.

Penulis :

Amir ‘Izzuddin Muhammad.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s